Tümünü Gör

İlka Plastik, Yeni Yatırımla Üretim Kapasitesini 55 Tona Çıkaracak

Sektörün önde gelen markalarından İlka Plastik, bu yıl satış tonajını yüzde 27, cirosunu ise yüzde 250 oranında artırdı. Alt yapı ve teknik donanım yatırımlarını tamamlayan İlka Plastik, faaliyete geçireceği Ar-Ge merkeziyle ürün ve hizmetlerinde daha da öne çıkacak. Hızlı büyüyen şirket, 2022 sonunda 7 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Plastik sektörünün önde gelen markaları arasında yer alan ve1983 yılında Kanık Şirketle Grubu bünyesinde kurulan İlka Plastik, çeşitli endüstrilerde ve gıda muhafaza pazarında kullanılan filmleri üretiyor. Çeşitli gıdaların ambalajlarında kullanılan laminasyon filmler ürettiklerini söyleyen İlka Plastik Genel Müdürü B.Bahadır Karaarslan, ‘Çeşitli ambalajlar için baskılı veya şeffaf shrink filmler de ürün gamımız dahilinde. Bununla birlikte paletlenmiş ürünlerin dış muhafazasında kullanılan baskılı veya şeffaf stretch hood film, endüstriyel polietilen filmler, endüstriyel gıda paketlemesinde kullanılan PVC stretch film gibi ürünlerimizle endüstriyel alanda geniş ürün gamına sahibiz. Her çeşit ve ebatta baskılı ve baskısız, alçak ve yüksek yoğunluklu polietilen poşetler, alışveriş poşetleri, çöp poşetleri, tıbbi atık poşetleri ve buzdolabı poşetleri üretmekteyiz’ dedi.
Ürün yelpazelerini endüstriyel ihtiyaçlara uygun çözümler getirecek şekilde genişlettiklerini kaydeden ve bu alandaki yatırımlarından bahseden B.Bahadır Karaarslan, ‘Gıda muhafaza pazarına hitap eden, çok katlı ve farklı yapıdaki filmleri üretmek üzere makine ve alt yapı yatırımlarımız oldu. Bu yatırımımızla beraber endüstriyel çözümlere daha fazla odaklandığımız bir stratejik yol haritası belirdik. Bu alanda 2023 yılında realize olacak yatırımlarımızla beraber ürün gamımız ve üretim kapasitemiz artış gösterecek’ diye konuştu.

Bu yıl açılacak Ar-Ge merkezi güç katacak
İlka Plastik’e Ar-Ge merkezi statüsü kazandırmak için çalışmalara başladıklarının da altını çizen Karaarslan şöyle devam etti, ‘Bu yıl bitmeyen Ar-ge merkezimizi faaliyete geçireceğiz. Sektörümüzdeki 8’inci merkez olmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili olarak alt yapı ve teknik donanım yatırımlarımızı yapmış bulunuyoruz. Ar-ge merkezimizi resmi olarak faaliyete geçirdiğimizde başlangıç olarak ciromuzdan yüzde 5 oranında kaynak ayırarak sürece başlayacağız. Takip eden yıllarda bu oran hızla artacaktır. Ar-ge çatısını altında hitap ettiğimiz sektörün ihtiyaçları doğrultusunda ithalatı ikame edici çalışmalar yürütüyoruz.’

Bu yıl açılacak Ar-Ge merkezi güç katacak
2022 yılının ilk altında satış tonajlarının yüzde 27 arttığını belirten Karaarslan, hedefleri hakkında şu bilgileri verdi:
‘Ciromuz geçen yıla göre yüzde 250 arttı. Cirodaki artışta, geçen yıla göre döviz kurundaki artışın bir itici etkisi olmakla beraber enflasyon etkisini olmakla beraber enflasyon etkisini çıkardığımızda bu yılın ilk yarısında iyi bir büyüme ivmesi yakaladığımızı söyleyebiliriz. Yılsonu hedeflerimiz 7 milyon USD ihracat 35 milyon USD toplam satış cirosuna ulaşmaktır. 2022 yılında yaptığımız 7 milyon Euro bütçeli yatırımlarımızın 2023 yılında realize olmasıyla günlük 55ton üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz’ dedi. Yapılan yeni yatırımlarla birlikte Rusya pazarına da açılmayı planladıklarının altını çözen Karaarslan, ‘Halihazırda var olduğumuz Balkan ülkeleri, Kafkaslar ve Orta doğu pazarlarındaki faaliyetlerimizi sürdürmenin yanında, Rusya pazarına da açılmayı planlıyoruz’ şeklinde konuştu.

İlka Plastik olarak yatırımlarında bahseden Karaarslan, ‘İlka Pack ve İlka IND çatısını altında çözümleri ve endüstriyel çözümlere yönetim kapasitemizi artırmak üzere 9 katlı Batiyer Pe Balon hattı ve 5 katlı OPE Balon Hattı yatırımları yaptık’ dedi. OPE Film, Laminasyon Filmi, Bariyer Film, Compressing Film, Koruma Filmi ve Shrink Film üretimi de gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karaarslan, bu hatların 2023 yılı 3’çeyrekte devreye alınmasının planlandığını belirterek, ‘Ayrıca Doypack ambalaj makinesi yatırımıyla da ürün grubuna doypack ürünlerini de ekliyoruz. Bu hat ile gıda muhafaza torbalarının üretilmesini planladık. İlgili hatlar, 2023 ilk çeyreğinde devreye alınacak. Hedefimiz çok katlı film yapılarında birbirini ikame eden film üretimlerini gerçekleştirerek film yapısını basitleştirip, geri dönüştürülebilir ambalaj malzemeleri için filmler üretmektir. Yapmakta olduğumuz yatırımların nihai hedefi şu an için geri dönüşümün imkansız olduğu bazı ambalaj filmlerin yapısının yüzde 100 geri dönüştürülebilir şekilde değiştirerek üretimini sağlamaktır’ ifadelerine yer verdi.