GENEL
- 1. Yer Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
- GGYS kapsamında üretim yapacak tesisin yer seçimi yapılırken biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeler göz önünde bulundurulur. Tesis, yerel yönetim tarafından uygun görülen ve çevresel tehlikelerin minumum düzeyde olduğu ve kontrol altında tutulabileceği alanlara kurulur.
- 2. Genel Çevre Düzeni
- Tesis arsasının sınırları dış çevreden gelebilecek tehlikelere karşı güvence altına alınır. Tesisin genel çevre düzenlemesi yapılır. Atık alanları, yeşil alanlar ve boş alanlar belirlenir. Tesise giriş çıkışlar güvenlik ile kontrol altına alınır.
- 3. İç Çevre ve Personel
- Üretim alanına girişlerde sanitasyon hatlarının ve uygun koruyucuların kullanılması zorunlu hale getirilir. Sanitasyon hatlarında gıda temasına uygun kimyasallar kullanılır.
- Üretim alanının dış çevre ile direk temas etmesi engellenir.
- Bina içi vaziyet planı (yardımcı tesisler, personel ve malzeme hareketi, makine yerleşimi vs) gıda güvenliğine uygun dizayn edilir. Bu plana uygun hijyen vaziyet planı hazırlanır ve buna uygun temizlik uygulamaları yapılır.
- Gaz, toz ve koku oluşumunu engellemek için havalandırma yapılır ve kullanılır. Ortam ile ilgili periyodik mikrobiyolojik analizler yaptırılır.
- Zemin ve duvarlar kolay temizlenebilir malzemelerden seçilir. Temizlik gıda temasına uygun kimyasallar ile plana göre yapılır.
- Bina içinde haşere oluşumu ve yuvalanmasına sebep olabilecek alanlar/boşluklar ıslah edilir.
- Enerji ve su hatları, üretim hatlarından uzak noktalardan yada en güvenli metodlarda (kaçak, patlama, paslanma vs yaratmayacak şekilde) çekilir.
- Binaların, gıda güvenliği kapsamında kullanılan cihazların, makine ekipmanların ve tehlike oluşturan malzemelerin periyodik bakımları plana göre yapılır. Üretim yada ambalajlama alanlarında yapılacak bakım esnasında üretim durdurulur yada yada bakım alanı perdeleme yönetmi ile izole edilerek kontaminasyona izin verilmez.
- Çatı, yan panel, pencere ve camlar periyodik olarak kontrol edilir. Bulaşıcı teması tespit edilir ise gıda temasına uygun kimyasallar ile silinerek temizlenir.
- Çalışanlara uygun sayıda tuvalet, lavabo, banyo, kirli temiz dolabı, ayakkabı dolabı, kapalı sistem tuvalet kağıdı, el kurutma sistemi, pedallı çöp kovaları temin edilir ve planlara göre bakımı ve temizliği yapılır. Lavabolara sıcak su verilir. Çalışanlara yönelik periyodik mikrobiyolojik analizler yaptırılır.
- Çalışanlara uygun iş kıyafetleri ve KKD sağlanır. Kullanılan iş kıyaferleri ve KKD ler periyodik olarak kontrol edilir ve sürekli uygun olması sağlanır. İş kıyafetlerinin bel üstünde cep bulunmaz. Sökük, parçalanmış, kirli vb iş kıyafetleri ve KKD kullanılmaz.
- Üretim alanına giren çalışan,ziyaretçi, taşeron ve tüm kişilere uygun gıda KKD sağlanır. Kullanılan KKD ler periyodik olarak kontrol edilir ve sürekli uygun olması sağlanır. Sakallı bay erkekler sakal bıyık maskesi kullanır. Üretim alanına giren çalışan,ziyaretçi, taşeron ve tüm kişiler saç bonesi kullanır.
- Çalışanlar revir tarafından gözetim altında tutulur. Periyodik sağlık muayene ve kontrolleri (kan, idrar, portör ve diğer taramalar) yapılır. Gıda güvenliği açısından risk teşkil edecek çalışanlar hakkında Üretime ve YSM Sorumlusuna bilgi verilir. Sağlık açısından uygun personel ile çalışma yapılır. Periyodik muayeneler dışında personel sağlık durumu ile ilgili ortaya çıkan olumsuz bir durumda (kulak/burun/göz akıntısı, kusma,ishal, deri enfeksiyonları, yanık vs) revire bilgi verir.İlk yardım bantı olarak mavi bant kullanılır kullanım bittikten sonra geri teslim alınarak tıbbi atık kutularına atılır.
- İlaç kullanımı doktor nezaretinde yapılarak kontrol altına alınır.
- Personele GGYS hakkında verilmesi gereken eğitimler planlanır ve periyodik olarak verilir.
- Çalışanlarda GGYS algısı ve farkındalığı yaratmak amacıyla fabrika sahasında uyarı levhaları kullanılır.
- İç ve dış mekanlar kamera ile izlenir.